top of page

BRZO KLIZANJE NA KRATKOJ STAZI

 

Short track speed skating

Brzo klizanje na kratkoj stazi održava se u zatvorenim ledenim dvoranama, na klizalištima hokejaških dimenzija (60m x 30m). Dužina kruga koji se vozi na ledu iznosi 111.12 metara i predstavlja elipsoidnu putanju sa dve krivine oivičene gumenim blokovima. Duž ograde klizališta se postavljaju zaštitne strunjače koje pružaju zapštitu klizačima u slučaju padova. Strunjače su izrađene od poliuretinske pene debljine najmanje 20 cm i zaštite otporne na vodu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brzo klizanje donosi obilje zabave i zadovoljstva zbog svoje brzine, dinamičnosti i uzbuđenja. Mnogi nazivaju brzoklizače formulama na ledu!

Sa4 do 6 klizača u grupi na startnoj liniji, limitiranom površinom staze u kombinaciji sa oštrim, zahtevnim krivinama i velikom brzinom, brzo klizanje na kratkoj stazi zahteva veliku sposobnost i koncentraciju nebili se uspelo u ovom sportu.

 

Deo ove sportske discipline predstavlja i sposobnost da se, pri velikim brzinama, kliza blizu drugih takmičara, kao i da se vrši preticanje i obilazak. Taktika i strategija igraju veliku ulogu tokom trka, te klizači moraju da budu pametni, kao i visoko utrenirani.

 

Pobednika ne određuje uvek vreme za koje je pređena distanca, već plasman u grupi. Poeni se dodeljuju za svako osvojeno mesto gde, na kraju takmičenja, šampion svoje kategorije postaje onaj takmičar koji osvoji najveći broj poena.

 

U kompletnu opremu za brzo klizanje na kratkoj stazi, pored specifičnih plitkih klizaljki sa dugim noževima, takmičari su obavezni da poseduju i kacigu, neprosečivo zaštitno odelo, rukavice, okovratnik, kostobrane i zaštitu za kolena.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page